Lauantain Lemon piesta jäi munanvalkuaiset käyttämättä joten nyt päätin uskaltautua kokeilemaan macaron-leivoksia ensimmäistä kertaa, pitkään niitä on pitänyt tehdä (äitinikin on niitä toivonut). Monissa blogeissa kävin ohjeita katsomassa, päädyin sitten tähän Jauhot suussa-blogista löytyneeseen Macaron II, Ranskalainen marenki-ohjeeseen eli se alempi ohje. Alussa jotenkin kämmäsin ja ajattelin ettei näistä mitään tuu mutta ilmeisesti sain pelastettua tilanteen kun mielestäni nuo ihan macaroneilta näyttävät!! =)

MACARON II, RANSKALAINEN MARENKI (ohje kopioitu jauhot suussa -blogista)

Perustuu Tarteletten ohjeeseen Bakerella-blogissa
(Linkissä ohje kuvineen englanniksi)

90g valkuaista (vanhennutettu 1 vrk huoneenlämmössä)
30g hienoa sokeria
200g tomusokeria
110g mantelijauhoa
(tomuväriä)


  1. Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.
  2. Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää hieno sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vaahto kiiltäväksi marengiksi (varo kuitenkin ylivatkaamista).
  3. Sekoita tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon käännellen ensi nopeasti ja sitten tahtia hidastaen. Lisää mahdollinen väri puolessa välissä kääntelyä. (Seoksen pitäisi olla sopivaa kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.)
  4. Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim. n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.
  5. Anna taikinan levätä 30-60 min ennen paistamista.
  6. Paista 150°C:ssa n. 18 min.
  7. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

Väri näyttää vähän oudolta kun yritin näitä värjätä vaaleanpunaiseksi siinä onnistumatta. Täytteeksi laitoin Tummasuklaa-täytettä (100g tummaa suklaata, 1/2dl kermaa) ja lemon curdia, siis kumpaakin jokaiseen leivokseen. Kivasti piristi makua tuo lemon curd tumman suklaan kanssa. Näitä teen kyllä toistekin!!

Hyvää ystävänpäivää kaikille blogini lukijoille!! <3